Barnepilepsi - ett minne blott! Skriv ut Skicka sidan
2010-08-30 19:49

ammande babyVeronika satt bekvämt i soffan och ammade sin lilla baby Anna, sex månader. De stunderna var riktigt mysiga, lilla Anna åt med god aptit och mamma och baby kommunicerade och njöt av varandras närhet.
Plötsligt hände något. Anna närapå ”försvann”.
– Det var otäckt. Det kändes nästan som om hon var helt borta. Hon bara försvann. Jag fick ingen kontakt med henne när hon låg där vid mitt bröst. Anna är vårt första barn så vi kände oss väldigt osäkra på vad som var normalt eller onormalt. Jag blev ordentligt rädd, säger mamma Veronika.

Veckan som följde blev värre. Anfallen kom oftare och varade betydligt längre.
Tidigt en morgon när Veronika fortfarande låg kvar i sängen kom pappa Niklas inrusande helt förtvivlad och skräckslagen. Anna var röd, blå, stel och inte vid medvetande. Veronika flög upp ur sängen och ringde ambulans.
Strax innan ambulansen kom återfick Anna medvetandet.
Anna blev inlagd på sjukhuset. Prover togs men man hittade ingen orsak och kunde därför inte ställa någon diagnos. Hon blev utskriven och hemskickad.

Väl hemma fortsatte anfallen. Och återigen hamnade Anna på sjukhus. Den här gången togs också ett EEG och läkaren misstänkte att diagnosen kunde vara barnepilepsi. Läkaren föreslog att antal mediciner och berättade även om biverkningarna som de kunde ge.
– Jag minns knappt det samtalet. Det enda jag hörde var om de skrämmande biverkningarna: leverskador, påverkan av andra inre organ och att Annas utveckling skulle kunna bli eftersatt.
Jag kände att jag ville därifrån och bad om lite betänketid.
Det tog inte lång tid för föräldrarna att komma överens om att de inte ville utsätta sin dotter för leverskador.
– Det var ett lätt val. Själv hade jag kommit i kontakt med homeopati under en längre tid utomlands där jag också sett fantastiska resultat, så vi bestämde oss för att hellre pröva det, säger Veronika övertygande.

De gav sin lilla baby en enda tablett av ett homeopatiskt medel som de blivit rekommenderade. Efter det upphörde anfallen totalt.
– Det var fantastiskt. Vi gick och väntade på ytterligare anfall, men de kom aldrig. Inte förrän långt senare när Anna föll och slog i huvudet när hon klättrade ur sin spjälsäng. Då fick hon återigen en tablett och sedan den dagen har inte ett enda symptom visat sig.
Idag är Anna 8 år. Hon är friskförklarad sedan länge hos läkaren som ställde diagnosen med orden ”epilepsin har växt bort”.
Veronika och Niklas berättade aldrig att de gav sin dotter ett homeopatiskt piller. Inte för att de inte ville eller vågade, utan för att de helt enkelt ville undvika att bli ifrågasatta. De är utan tvivel helt övertygade om att deras dotter blev hjälpt av tabletten. Och de är säkra på att deras beslut räddade Anna från möjliga biverkningar av traditionell medicin.